Середа, 24.04.2024, 22:30
Вітаю Вас Гість | RSS

Березнегуватський ЗЗСО І-ІІ ступенів №2

Меню сайту
Наше опитування
Як вам сайт?
Всього відповідей: 32
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


18:34
Звіт директора школи перед громадськістю. Частина 7

Аналіз роботи шкільної бібліотеки в  2017-2018 навчальному році

 

 

  Бібліотека у школі — одна з найважливіших ділянок роботи. Вона допомагає реалізувати державну програму національної освіти і виховання дітей, вирішує це завдання своїми методами і засобами у загальному плані освітнього процесу школи і разом з педагогічним колективом робота шкільної бібліотеки є складовою частиною роботи школи.

  Важливу роль відіграє шкільна бібліотека в засвоєнні шкільної програми, організації навчальної діяльності та дозвілля дітей.

 

  У «Положенні про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу», затвердженому наказом Міністерства освіти і науки Украї ни від 14.05.1999 р. № 139, у розділі «Загальні положення» підкреслено, що основними функціями бібліотеки є загальноосвітня, виховна, інформаційна, економічна та культурно-просвітницька.

         В основу роботи шкільної бібліотеки покладені такі документи:

  1. Закон України про бібліотеки і бібліотечну справу.
  2. Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу Міністерства освіти і науки України.
  3. Закон України «Про загальну середню освіту».

 

Основними напрямками роботи шкільної бібліотеки були:

  • підвищення інформаційної, виховної, пізнавальної, культурологічної та навчальної функцій;

 

  • регламентування роботи відповідно до державних документів про  бібліотечну справу в Україні;

 

  • створення умов для відкритості фондів і оперативного повідомлення читачів про зміст наявного фонду та нових надходжень;

 

  • ведення масової та індивідуальної роботи з популяризації української книги; 

 

  • виховання в учнів культури читання, бережливого відношення  до книги, прищеплення навичок самостійного роботи з книгою, потреби в читанні, уміння користуватися бібліотекою;

 

  • надання допомоги педагогічному колективу  в роботі з обдарованими дітьми;

 

  • інформування шкільних методичних об’єднань про нові надходження підручників та методичної літератури;

 

  • популяризація української літератури, літератури з питань освіти, історії культури українського народу і вихованню за допомогою цієї літератури поваги до рідної мови, національно-культурних і духовних надбань нашого народу;

 

  • пропаганда здорового способу життя;

 

  • формування правової культури читачів, громадянськості, патріотизму, поширення інтересу до історії рідного краю.        

         На початку навчального року  були поставлені основні завдання діяльності шкільної бібліотеки:

  1. Виховувати у школярів інформаційну культуру та культуру читання.
  2. Формувати в учнів вміння користуватися бібліотекою, її послугами та книгою.
  3. Сприяти самоосвіті учнів за допомогою різних форм і методів бібліотечної роботи, забезпечувати їх науковою літературою для задоволення соціальних і культурних потреб.
  4. Сприяти реалізації державної політики в галузі освіти, розвитку навчально – виховного процесу, виховання поваги до національної свідомості, шанобливого ставлення до книги.
  5. Формувати розвиток творчої думки, пізнавальних здібностей та інтересів школярів, сприяти успішному засвоєнню ними навчальних програм.
  6. Сприяти самоосвіті учнів і педагогів з допомогою різних форм і методів бібліотечної роботи, забезпечувати літературою для задоволення соціальних і культурних потреб.

            За   минулий  навчальний рік  у  фонд шкільної бібліотеки надійшло:

  • підручників – 536 примірників,
  • художньої літератури – 4 примірника, подаровано учнями школи 4 примірника  під час проведення  акції «Подаруй бібліотеці книгу»

 У бібліотеці оформлені постійно діючі полички: «Літературна Миколаївщина», «Реабілітовані історією», «Література для малюків», «Край степовий, Миколаївщино моя!».  Шкільна бібліотека працювала за такими напрямками роботи, як формування і задоволення читацьких потреб, індивідуальна робота з читачами, пропаганда літератури шляхом проведення літературних виставок, бібліотечних уроків, заходів, співпраця та допомога педагогічному колективу, робота з батьками, видача підручників, забір підручників.

      В серпні місяці 2017р. майже всі учні школи були забезпечені підручниками, окрім учнів 9 класу. В жовтні 2017р. фонд шкільної бібліотеки поповнився новими підручниками для учнів 9 класу в розмірі 100%  від загальної кількості учнів. Також періодично проводились рейди - перевірки підручників учнів школи. Це сприяло вихованню в учнів бережливого ставлення до шкільного майна.

      Було поновлено стенди в стінах шкільної бібліотеки. Протягом навчального року співпрацювали з бібліотеками інших шкіл району, бібліотекар брала участь у роботі районного методичного об’єднання шкільних бібліотекарів.

      Постійно надавалася допомога педагогічному колективу у доборі методичної та художньої літератури для проведення відкритих уроків, різноманітних заходів та проведення предметних тижнів. Шкільна бібліотека була щільно пов’язана з виховною роботою педагогічного колективу і є невід’ємною частиною освітнього процесу.

       В жовтні 2017р. шкільна бібліотека взяла участь у Всеукраїнському місячнику шкільних бібліотек, який проходив під гаслом «Шкільна бібліотека – за здоровий спосіб життя». Він сприяв:

  • пошуку ефективних шляхів розв’язання проблеми соціального здоров’я молоді засобами бібліотечної роботи;
  • реалізації основних пріоритетів Нової української школи, а саме:
  • формуванню в учнів уміння розумно і раціонально користуватися природними ресурсами,
  • усвідомленню ролі навколишнього середовища для життя і здоров’я людини,
  • здатності і бажання дотримуватися здорового способу життя.

        В листопаді – грудні 2017р. шкільна бібліотека долучилась до щорічної акції «16 днів проти насильства», під час якої відбувалось роз’яснення учням їхніх прав стосовно скоєння відносно них насильства або інших протиправних дій. Це сприяло підвищенню обізнаності підлітків з питань попередження насильства в сім'ї, жорсткого поводження з ними, формуванню свідомості учнів щодо нетерпимого ставлення до насильства.

           Важливою проблемою сучасної школи є: «Виховання активного читача – творчої особистості з високим рівнем інформаційно – бібліографічної культури» та формування духовних цінностей учнів, виховуючи українського патріота різноманітними засобами інформації. Для успішної реалізації цієї проблеми у бібліотечній роботі використовувалися різноманітні форми і методи роботи.

     Проводились різноманітні літературні виставки, які були доступні для всіх учнів школи, це:

  • літературна виставка «Класики українського слова»,
  • до міжнародного Дня рідної мови,
  • творів Т.Г.Шевченка, творів Лесі Українки,
  • виставка буклетів до Тижня права в школі.

      Книжкові виставки сприяли розкриттю бібліотечного фонду; розвитку громадської свідомості дітей, любові до України та рідної Миколаївщини; знайомили дітей з новими літературними надходженнями, з творами письменників.

           Протягом року організовані тематичні стінгазети: «Увага! Безпека на дорозі!», «Міжнародний день Миру», «Сива волосинка», до Дня пам’яті жертв голодомору та політичних репресій, «Пожежна безпека вдома», «Правила безпеки життєдіяльності взимку», «Історія створення книги», «Визначні березнегуватці», до Дня народження Т.Г.Шевченка, «На шляху до соборності», «Обпалені війною Афганістану», «Звучи, моя мово чарівна», «Цікавий світ професій».

         Патріотичне виховання учнів школи бібліотекою не було б можливим без бібліотечних уроків та відкритих бібліотечних заходів, які були заплановані та проведені. Це:

  • посвята учнів 1 класу в Читачі;
  • знайомство з бібліотекою учнів 1 класу «Подорож до Читай – міста»;
  • книжкова лікарня для учнів 2 класу;
  • «Подорож країною Фольклористикою» для учнів 3 класу,
  •  «Історія створення першої книги» 4 клас;
  • «Визволення Березнегуватщини від німецько – фашистських загарбників» 5 – 6 класи,
  • «Безпечний інтернет» 9 клас,
  • Історія і трагедія Бабиного Яру 7 – 9 класи,
  • «Ми мандруємо з друзями по словниках» 6 клас,
  •  «Найулюбленіший казкар» 1 – 2  класи,
  • Урок мужності «Герої не вмирають» 8 – 9 класи та ін.

           Ці заходи дали змогу виявити кращих читачів школи, заохотити їх до свідомого та зацікавленого читання  книги, виробленню необхідності систематичного читання, виробленню вміння визначити приблизний зміст книги при поверховому перегляді, навичкам самостійного добору книги, вміння працювати з книгою, газетою; використовувати одержані знання в засвоєнні основ наук: самоосвіті та самовихованні.      Всі проведені виставки та масові роботи сприяли розширенню знань та кругозору учнів, підвищенню загальноосвітнього рівня, вихованню загальної та читацької культури, духовності, формуванню чіткої та активної життєвої позиції, інтересу до історії своєї країни та її народу; сприяла опануванню знань з основ наук і на цій основі - формуванню особистості з високим рівнем громадянської свідомості, належними правовими та поведінковими нормами.

Безпека життєдіяльності та запобігання    дитячого травматизму

Це одне з найважливіших завдань адміністрації школи та педагогічного колективу

 2017- 2018 навчальному році питання збереження життя і здоров’я учнів та запобігання дитячого травматизму розглядалося на нарадах при директору,  на класних батьківських зборах.

      Були видані наступні накази по школі: № 69 від 18.08.2017 «Про затвердження складу комісії з питань надзвичайних ситуацій»,№70 від 18.08.2017 «Про призначення комісії з розслідування нещасних випадків», №71 від 23.08.2017 «Про невикористання в навчально-виховному процесі небезпечних речовин»,№ 72 від 23.08.2017 «Про затвердження громадського інспектора з охорони праці», № 72 від 23 08.2017 «Про організацію охорони праці у школі у 2017-2018 н.р.», №84 від 31.08.2017 «Про проведення профілактичних заходів «Увага! Діти на дорозі»,№ 86 від 01.09.2017 «Про посилення контролю під час перевезення дітей до школи та відвезення додому у село Червонопілля», №90 від 01.09.2017 «Про організацію чергування вчителів школи»,№91 від 01.09.2017 «Про здійснення медико- педагогічного контролю за фізичним вихованням та про попередження і недопущення дитячого травматизму в учнівському середовищі у 2017-2018 н.р.»,№93 від 04.09.207 «Про посилення стану пожежної безпеки в осінньо-зимовий період 2017-2018 н.р.», № 112 від 18.10.2017 «Про завдання з питань Цивільного захисту на 2017-2018 н.р.»,№ 118 від 01.11.2017 «Про проведення «Місячника знань правил безпеки життєдіяльності»,№128 від 08.12.2017 року «Про заходи безпеки під час зимових канікул, організації та проведення Дня Святого Миколая, новорічних та різдвяних свят»,№ 139 від 27.12.2017 «Про роботу щодо попередження дитячого травматизму на уроках фізичної культури в 1-9 класах», № 19 від 23. 2018 року «Про виконання заходів щодо попередження і недопущення дитячого травматизму в школі»,№ 34 від10.04 2018 року «Про підготовку та проведення Дня цивільного захисту в школі»,№41 від 23042018 «Про підготовку та проведення Тижня охорони праці в школі»,№42 від 23.04.2018 «Про затвердження заходів протипожежного захисту у весняно- літній період 2018 року»

      Розроблено профілактичні заходи щодо здійснення медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням та попередження і недопущення дитячого травматизму в учнівському середовищі. Згідно даних заходів вчителі фізичної культури вели щоденний контроль за станом здоров’я учнів, які віднесені до підготовчої та спеціальної груп, перед початком кожного уроку фізичної культури вчителі наголошували на дотриманні учнями правил техніки безпеки.

       Класні керівники  1 раз на два місяці проводили інструктажі з учнями щодо правил безпечної поведінки на дорогах у позаурочний час із реєстрацією в класному журналі. В школі організовано чергування вчителів та учнів, які слідкували за поведінкою дітей на перервах.

      Перед кожною практичною і лабораторною роботою вчителі інформатики, фізики, хімії також проводили інструктажі з техніки безпеки із записом у  журналі.

       З учнями, які підвозилися з села Червонопілля, класні керівники проводили інструктажі з техніки безпеки під час перевезення учнів шкільним автобусом.

       Уже традиційно в школі два рази на рік проводилися Тижні безпеки життєдіяльності, запрошувалися представники з ЦРЛ, МНС, поліції, соціальних  служб. Учні брали участь у конкурсах малюнків, вікторинах, квестах  щодо безпеки життєдіяльності, мали змогу ознайомитися з інформаційними матеріалами, що поміщувалися на  коридорі школи. Також оформлено постійні куточки пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності.

      Кожного року випробовується й перевіряється  надійність встановлення та закріплення інвентарю, обладнання на спортивному майданчику та в спортзалі школи.

       В минулому році на контролі трималося проходження медогляду працівниками школи, проходження флюорографії. Двічі на рік проводились інструктажі з охорони праці на робочому місці. Вся документація з охорони праці перевірялась відповідними службами і велася на належному рівні. На постійному контролі була посада оператора газової топкової та водія шкільного автобуса.

Переглядів: 340 | Додав: director2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz